Konsthögskolan 2002-05-08 handlar om en vanlig morgon på Konsthögskolan i Stockholm.

Klockan 05.00 möter vi lokalvårdare Heikki Lönnberg som kör sin golvpoleringsmaskin i korridorer och mötesrum. Vi följer sedan Pablo Garrido då han städar grafikavdelningen och skulpturavdelningen. Slutligen möter vi Virginia Spinoza som städar gjuteriavdelningen, träverkstan och datarummet.

 

 

Då jag 2001-2002 studerade på Konsthögskolans videoavdelning kom jag ofta tidigt på morgonen för att komma igång med mitt arbete. Jag möttes av synen då Virginia spolade vatten på golven mellan halvfärdiga skulpturer och sedan skrapade ner det i golvbrunnen med en golvskrapa. Det var lugna, vackra rörelser och vattnet glittrade i solskenet som föll in genom ateljéernas stora fönster. Det kändes som om det fanns liv ibland alla ”döda” halvfärdiga konstverk.

 

 

Jag blev tagen av deras verksamhet, hur den bara pågick dag efter dag utan att vi någonsin pratade med varandra. Alla vi studerande satt försjunkna i våra idéer och våra arbetsprocesser samtidigt som deras verksamhet pågick runt ikring oss.

Jag tog sats och frågade om jag fick filma dem i arbete. Det kändes nervöst och som att kliva ut i en annan värld. Jag möttes av deras positiva inställning till projektet och vi inledde ett slags samtal/samarbete som fick många förgreningar innan det var klart.

Anna Selander 2002

 

Triptyken ”Konsthögskolan 20020508” (videoinstallation) har visats på bl.a Galleri Mejan, Stockholm, 2002, ”Angelägenheter”, grupputställning i Galleri Lars Bomans projektrum, Stockholm, 2002 samt på Konstföreningen Aura, Lund 2006.

 

« Tillbaka till Konstprojektsidan