nu och nu och nu

En film av Anna Selander och Malin Skjöld 2007
Idé och filmarbete: Anna Selander och Malin Skjöld
Redigering: Malin Skjöld
Projektledare: Helena Holmberg

Filmarbetet har skett i samverkan med Jära Gårds förskola.

Projektet är genomfört på uppdrag av Kulturnämnden i Jönköpings kommun samt med stöd av Film i Jönköpings län.

Vi har samarbetat i två tidigare film/konstprojekt och det kändes roligt att få ett nytt uppdrag; att skapa ett rörligt konstverk till en förskola.

Hur skulle vi börja? Vi träffade en personalgrupp för att presentera våra tidigare projekt. De ville inte ha något som liknade det vi gjort förut. Det fanns önskemål om att vi skulle utgå från avdelningarnas namn: jord, eld, vind, vatten. Så vi skissade på nya idéer, föreslog exempelvis att filma händer. Personalen gav oss en lång lista på vad barnen gör med sina händer under en dag på dagis. Sedan har filmen utvecklats, förändrats och mycket av de första idéerna finns inte längre kvar.

 

 

Vi har filmat fyra dagar på förskolan med barngrupperna i olika åldrar. De allra minsta har målat, lekt med vatten, de större har blåst såpbubblor, lekt i sand och jord, dansat med tyger i olika färger. De äldre barnen hade med sig en favoritleksak som de lånade oss under ett dygn och som vi gjorde animationer med. Barn och personal har varit fantastiska att samarbeta med. Varje gång vi har kommit har de ställt upp på alla sätt.

Det filmade materialet har sedan Malin klippt ihop till en film. En resa i barnens nu. Nu och nu. För barn verkar tillvaron vara en lång rad med nu.

Vi vill ge barnen möjlighet att upptäcka hur man kan leka med filmade bilder, ändra dem, manipulera dem med färg, hastighet, animationer. Att deras lekar och dagliga upplevelser kan bli filmsekvenser där deras ”nu” förändrats och fått en ny form.

 

 

Många sekvenser är långa och repetitiva. Första gången man går förbi filmen, som visas på en skärm i förskolans entré, kanske man ser en sak. Då man går förbi den hundrade gången kanske man plötsligt ser något helt annat, något som sker i utkanten av bilden. Vi vill att filmen ska kunna växa, leva, vara en del av barnens, föräldrarnas och personalens vardag.

Anna Selander januari 2007

 

« Tillbaka till Konstprojektsidan